| Šifra: | 2617 | 
| Naziv Predmeta: | Osnove nutrigenomike | 
| Studijski program: | Molekularne bioznanosti | 
| Modul: | Biomedicina | 
| Nositelj predmeta: | Prof.dr.sc. Ljubica Glavaš-Obrovac  | 
| Ustanova nositelja predmeta: | Medicinski fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku  | 
| Suradnici – izvoditelji: | Doc.dr.sc. Goran Ćurić  | 
| Status predmeta: | Izborni kolegij | 
| Godina u kojoj se predmet predaje: | I. godina | 
| Semestar u kojem se predmet predaje: | II. semestar | 
| Cilj predmeta: | Razumjeti kako na molekularnoj razini sastojci hrane utječu na zdravlje čovjeka direktno ili indirektno mijenjajući ekspresiju gena, metaboličke putove i homeostatsku kontrolu.  | 
| Sadržaj predmeta: | Što je nutrigenomika i uloga mikronutritijenata i makronutritijenata u metabolizmu; Transkripcijski faktori i na koji način mogu posredovati u interakcijama hrane i gena; Imunološki odgovor organizma u bolesti; Signalni putovi i prijenos signala u tumorskim oboljenjima i upalnim reakcijama; Prehrana i geni udruženi s nastankom tumora. Alati za analizu genoma i njihova primjena u nutrigenomici; Osnove bioinformatike i kako učiniti podatke korisnim biolozima; Polimorfizam u genima i osjetljivost genotipova na tip prehrane; Molekularni biomarkeri; Funkcionalna hrana i prilagodba ishrane osjetljivom genotipu.; Uloga nutraceutika u unapređenju zdravlja i mehanizam njihova djelovanja; Prednosti i upitni učinci nutraceutika.  | 
| Ishodi učenja: kompetencije, znanje, vještine koje predmet razvija: | 1.	Objasniti osnove genetike, genomike i regulacije gena u odnosu na prehranu.  | 
| ECTS bodovi | 5 | 
| Predavanja | 20 | 
| Seminari (IS) | 5 | 
| Vježbe (E) | 0 | 
| Ukupno | 25 | 
| Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: | Obveze studenata:  | 
| Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: (napomene) | |
| Praćenje i ocjenjivanje studenata (označiti masnim tiskom samo relevantne kategorije) | Aktivnosti u nastavi, Obvezan seminarski rad | 
| Način ocjenjivanja: | Pismeni ispit, 9 | 
| Obvezna literatura: | 1.	L. R. Ferguson (Ed). Nutrigenomics and Nutrigenetics in Functional Foods and Personalized Nutrition, 1st Ed, 2013.  | 
| Dopunska (preporučena) literatura: | 1.	T. Brody: Nutritional Biochemistry, 1st Ed, Academic Press, san Diego, USA, 1999.  | 
| Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe (evaluacija): | Provjera razumijevanja dobivenih informacija, načina prezentacije i opsega usvojenog gradiva korištenjem upitnika na kraju predavanja predmeta  |