Šifra: | 2617 |
Naziv Predmeta: | Osnove nutrigenomike |
Studijski program: | Molekularne bioznanosti |
Modul: | Biomedicina |
Nositelj predmeta: | Prof.dr.sc. Ljubica Glavaš-Obrovac |
Ustanova nositelja predmeta: | Medicinski fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku |
Suradnici – izvoditelji: | Doc.dr.sc. Goran Ćurić |
Status predmeta: | Izborni kolegij |
Godina u kojoj se predmet predaje: | I. godina |
Semestar u kojem se predmet predaje: | II. semestar |
Cilj predmeta: | Razumjeti kako na molekularnoj razini sastojci hrane utječu na zdravlje čovjeka direktno ili indirektno mijenjajući ekspresiju gena, metaboličke putove i homeostatsku kontrolu. |
Sadržaj predmeta: | Što je nutrigenomika i uloga mikronutritijenata i makronutritijenata u metabolizmu; Transkripcijski faktori i na koji način mogu posredovati u interakcijama hrane i gena; Imunološki odgovor organizma u bolesti; Signalni putovi i prijenos signala u tumorskim oboljenjima i upalnim reakcijama; Prehrana i geni udruženi s nastankom tumora. Alati za analizu genoma i njihova primjena u nutrigenomici; Osnove bioinformatike i kako učiniti podatke korisnim biolozima; Polimorfizam u genima i osjetljivost genotipova na tip prehrane; Molekularni biomarkeri; Funkcionalna hrana i prilagodba ishrane osjetljivom genotipu.; Uloga nutraceutika u unapređenju zdravlja i mehanizam njihova djelovanja; Prednosti i upitni učinci nutraceutika. |
Ishodi učenja: kompetencije, znanje, vještine koje predmet razvija: | 1. Objasniti osnove genetike, genomike i regulacije gena u odnosu na prehranu. |
ECTS bodovi | 5 |
Predavanja | 20 |
Seminari (IS) | 5 |
Vježbe (E) | 0 |
Ukupno | 25 |
Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: | Obveze studenata: |
Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: (napomene) | |
Praćenje i ocjenjivanje studenata (označiti masnim tiskom samo relevantne kategorije) | Aktivnosti u nastavi, Obvezan seminarski rad |
Način ocjenjivanja: | Pismeni ispit, 9 |
Obvezna literatura: | 1. L. R. Ferguson (Ed). Nutrigenomics and Nutrigenetics in Functional Foods and Personalized Nutrition, 1st Ed, 2013. |
Dopunska (preporučena) literatura: | 1. T. Brody: Nutritional Biochemistry, 1st Ed, Academic Press, san Diego, USA, 1999. |
Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe (evaluacija): | Provjera razumijevanja dobivenih informacija, načina prezentacije i opsega usvojenog gradiva korištenjem upitnika na kraju predavanja predmeta |