| Šifra: | 2516 |
| Naziv Predmeta: | Molekularna fiziologija ishrane biljaka |
| Studijski program: | Molekularne bioznanosti |
| Modul: | Biologija biljaka |
| Nositelj predmeta: | Prof.dr.sc. Tihana Teklić |
| Ustanova nositelja predmeta: | Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku |
| Suradnici – izvoditelji: | |
| Status predmeta: | Izborni kolegij |
| Godina u kojoj se predmet predaje: | I. godina |
| Semestar u kojem se predmet predaje: | II. semestar |
| Cilj predmeta: | Spoznati temeljne principe ishrane biljaka u okvirima kruženja elemenata u prirodi te fiziološke funkcije esencijalnih elemenata u biljkama na molekularnoj razini, kao utjecaj toksičnih elemenata na biljke. |
| Sadržaj predmeta: | Kemijska svojstva i podjele esencijalnih i toksičnih elemenata za biljke. Mehanizmi usvajanja i transporta hraniva u biljkama, svojstva propustljivosti i selektivnosti biomembrana, aktivni i pasivni transport. Fiziološka uloga makro- i mikrohraniva, poremećaji ishrane biljaka, povezanost sadržaja pojedinih elemenata u biljci s intenzitetom fizioloških procesa i kvalitetom biljaka. Genetska osnova molekularnih komponenata biljaka koje sudjeluju u staničnoj homeostazi makro- i mikroelemenata. Praktikum posvećen analitičkim metodama za utvrđivanje elementarnog sastava biljne tvari. Samostalan rad (seminar) vezan za proučavanje odgovarajuće literature, analitike, kompjutorskog modeliranja u području ishrane bilja i sl. |
| Ishodi učenja: kompetencije, znanje, vještine koje predmet razvija: | 1. Analizirati fiziologiju ishrane biljaka na molekularnoj razini u odnosu na fiziološke funkcije kemijskih elemenata u biljkama. |
| ECTS bodovi | 6 |
| Predavanja | 20 |
| Seminari (IS) | 5 |
| Vježbe (E) | 5 |
| Ukupno | 30 |
| Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: | Studenti su obavezni prisustvovati predavanjima ili konzultacijama i vježbama (praktikum) te pripremiti i izložiti seminarski rad. |
| Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: (napomene) | |
| Praćenje i ocjenjivanje studenata (označiti masnim tiskom samo relevantne kategorije) | Pohađanje nastave, Aktivnosti u nastavi, Obvezan seminarski rad, Vježba ili case study |
| Način ocjenjivanja: | Pismeni ispit, Usmeni ispit, Esej/Seminar, Analiza objavljene publikacije, 9 |
| Obvezna literatura: | Vukadinović, V., Lončarić, Z. (1998): Ishrana bilja. Poljoprivredni fakultet Osijek |
| Dopunska (preporučena) literatura: | Časopisi: Journal of Plant Nutrition, Plant Physiology i dr. |
| Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe (evaluacija): | Uspješnost kolegija će evaluirati svake godine zajedničko stručno povjerenstvo Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na temelju uspjeha na ispitu i anketa. |