Šifra: | 2516 |
Naziv Predmeta: | Molekularna fiziologija ishrane biljaka |
Studijski program: | Molekularne bioznanosti |
Modul: | Biologija biljaka |
Nositelj predmeta: | Prof.dr.sc. Tihana Teklić |
Ustanova nositelja predmeta: | Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku |
Suradnici – izvoditelji: | |
Status predmeta: | Izborni kolegij |
Godina u kojoj se predmet predaje: | I. godina |
Semestar u kojem se predmet predaje: | II. semestar |
Cilj predmeta: | Spoznati temeljne principe ishrane biljaka u okvirima kruženja elemenata u prirodi te fiziološke funkcije esencijalnih elemenata u biljkama na molekularnoj razini, kao utjecaj toksičnih elemenata na biljke. |
Sadržaj predmeta: | Kemijska svojstva i podjele esencijalnih i toksičnih elemenata za biljke. Mehanizmi usvajanja i transporta hraniva u biljkama, svojstva propustljivosti i selektivnosti biomembrana, aktivni i pasivni transport. Fiziološka uloga makro- i mikrohraniva, poremećaji ishrane biljaka, povezanost sadržaja pojedinih elemenata u biljci s intenzitetom fizioloških procesa i kvalitetom biljaka. Genetska osnova molekularnih komponenata biljaka koje sudjeluju u staničnoj homeostazi makro- i mikroelemenata. Praktikum posvećen analitičkim metodama za utvrđivanje elementarnog sastava biljne tvari. Samostalan rad (seminar) vezan za proučavanje odgovarajuće literature, analitike, kompjutorskog modeliranja u području ishrane bilja i sl. |
Ishodi učenja: kompetencije, znanje, vještine koje predmet razvija: | 1. Analizirati fiziologiju ishrane biljaka na molekularnoj razini u odnosu na fiziološke funkcije kemijskih elemenata u biljkama. |
ECTS bodovi | 6 |
Predavanja | 20 |
Seminari (IS) | 5 |
Vježbe (E) | 5 |
Ukupno | 30 |
Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: | Studenti su obavezni prisustvovati predavanjima ili konzultacijama i vježbama (praktikum) te pripremiti i izložiti seminarski rad. |
Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: (napomene) | |
Praćenje i ocjenjivanje studenata (označiti masnim tiskom samo relevantne kategorije) | Pohađanje nastave, Aktivnosti u nastavi, Obvezan seminarski rad, Vježba ili case study |
Način ocjenjivanja: | Pismeni ispit, Usmeni ispit, Esej/Seminar, Analiza objavljene publikacije, 9 |
Obvezna literatura: | Vukadinović, V., Lončarić, Z. (1998): Ishrana bilja. Poljoprivredni fakultet Osijek |
Dopunska (preporučena) literatura: | Časopisi: Journal of Plant Nutrition, Plant Physiology i dr. |
Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe (evaluacija): | Uspješnost kolegija će evaluirati svake godine zajedničko stručno povjerenstvo Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na temelju uspjeha na ispitu i anketa. |