Šifra: | 2111 |
Naziv Predmeta: | Biomolekule u hrani |
Studijski program: | Molekularne bioznanosti |
Modul: | Znanost o materijalima i nove tehnologije |
Nositelj predmeta: | Prof.dr.sc. Dajana Gašo Sokač |
Ustanova nositelja predmeta: | Prehrambeno – tehnološki fakultet Osijek |
Suradnici – izvoditelji: | Izv.prof.dr.sc. Vesna Rastija |
Status predmeta: | Izborni kolegij |
Godina u kojoj se predmet predaje: | I. godina |
Semestar u kojem se predmet predaje: | II. semestar |
Cilj predmeta: | Upoznati važne bioaktivne spojeve u hrani, njihovo fiziološko djelovanje kao i moguće interakcije. |
Sadržaj predmeta: | Uvod. Reakcije između pojedinih sastojaka hrane (ugljikohidrata, proteina, lipida). Biološka uloga pojedinih aktivnih molekula (fitokemikalija) u hrani. Biodostupnost nekih skupina spojeva (polifenoli, terpenoidi, hidrokoloidi, glukozinolati, fosfolipidi, vitamini). Novi pristup u korištenju biomolekula u hrani – funkcionalna hrana. |
Ishodi učenja: kompetencije, znanje, vještine koje predmet razvija: | 1. Objasniti strukturu i funkcijske skupine biološki aktivnih spojeva kao i njihovu ulogu u hrani. |
ECTS bodovi | 6 |
Predavanja | 20 |
Seminari (IS) | 5 |
Vježbe (E) | 0 |
Ukupno | 25 |
Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: | Studenti su obvezni prisustvovati predavanjima ili konzultacijama, te prezentaciji u sklopu seminara. |
Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: (napomene) | |
Praćenje i ocjenjivanje studenata (označiti masnim tiskom samo relevantne kategorije) | Pohađanje nastave, Aktivnosti u nastavi, Obvezan seminarski rad |
Način ocjenjivanja: | Usmeni ispit, Esej/Seminar |
Obvezna literatura: | H.D.W. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Food Chemistry. SpringerVerlag, Berlin, 2004. |
Dopunska (preporučena) literatura: | C.A. Rice-Evans, L. Packer, Flavonoids in Health and Disease, Marcel Dekker, Inc, New York, 2003. |
Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe (evaluacija): | Uspješnost kolegija će evaluirati svake godine zajedničko stručno povjerenstvo Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na temelju uspjeha na ispitu i anketa. |