| Šifra: | 2113 |
| Naziv Predmeta: | Biofortifikacija |
| Studijski program: | Molekularne bioznanosti |
| Modul: | Znanost o materijalima i nove tehnologije |
| Nositelj predmeta: | Prof.dr.sc. Zdenko Lončarić |
| Ustanova nositelja predmeta: | Fakultet agrobiotehničkih znanosti, |
| Suradnici – izvoditelji: | |
| Status predmeta: | Izborni kolegij |
| Godina u kojoj se predmet predaje: | I. godina |
| Semestar u kojem se predmet predaje: | II. semestar |
| Cilj predmeta: | Razumjeti ciljeve, genetske principe i fiziološke mehanizme oplemenjivačkih i agronomskih tehnologija biofortifikacije. Upoznati se s razvojem biofortifikacije, trenutnim znanstvenim i tehnološkim ostvarenjima, ciljevima i izazovima. |
| Sadržaj predmeta: | Definicija, razvoj i ciljevi biofortifikacije. Genetska biofortifikacija i agronomska biofortifikacija. Svojstva tla i agrotehničke mjere biofortifikacije (tretiranje sjemena, aplikacija u tlo, folijarna fertilizacija). Oblik aktivne tvari i vrijeme provedbe agrofortifikacije. Fiziološki mehanizmi agrofortifikacije. Agrofortifikacija cinkom, željezom, selenom i ostalim hranivima (translokacija, akumulacija, efikasnost). Agrofortikiacija i akumulacija štetnih elemenata (Cd, Pb). Fortifikacija pšenice, ječma, raži, kukuruza, soje, lisnatog povrća, plodovitog povrća, korjenastog povrća. Bioraspoloživost fortificiranih hraniva, promotori i inhibitori bioraspoloživosti. Sortna specifičnost i biofortifikacija. |
| Ishodi učenja: kompetencije, znanje, vještine koje predmet razvija: | 1. Prosuditi o razlozima biofortifikacije. |
| ECTS bodovi | 6 |
| Predavanja | 20 |
| Seminari (IS) | 5 |
| Vježbe (E) | 0 |
| Ukupno | 25 |
| Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: | Studenti su obavezni prisustvovati predavanjima ili konzultacijama i pripremiti i izložiti seminarski rad. |
| Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: (napomene) | |
| Praćenje i ocjenjivanje studenata (označiti masnim tiskom samo relevantne kategorije) | Pohađanje nastave, Aktivnosti u nastavi, Obvezan seminarski rad |
| Način ocjenjivanja: | Usmeni ispit, Esej/Seminar, Kontinuirana provjera znanja u tijeku nastave |
| Obvezna literatura: | 1. Singh, U., Praharaj, C.S., Singh, S.S., Singh, N.P. (2016): Biofortification of Food Crops. Springer. New Delhi, Heidelberg, New York, Dordrecht, London. |
| Dopunska (preporučena) literatura: | 1. Impa, S.M., Johnson-Beebout, S.E. (2012): Mitigating zinc deficiency and achieving high grain Zn in rice through integration of soil chemistry and plant physiology research. Plant adn Soil: 361: 3-41. Springer. |
| Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe (evaluacija): | Uspješnost kolegija će evaluirati svake godine zajedničko stručno povjerenstvo Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na temelju uspjeha na ispitu i anketa. |