Šifra: | 2109 |
Naziv Predmeta: | Aditivi u hrani |
Studijski program: | Molekularne bioznanosti |
Modul: | Znanost o materijalima i nove tehnologije |
Nositelj predmeta: | Prof. dr. sc. Drago Šubarić |
Ustanova nositelja predmeta: | Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku |
Suradnici – izvoditelji: | Prof.dr.sc. Ljubica-Glavaš Obrovac |
Status predmeta: | Izborni kolegij |
Godina u kojoj se predmet predaje: | I. godina |
Semestar u kojem se predmet predaje: | II. semestar |
Cilj predmeta: | Poznavati aditive koji se uobičajeno koriste u proizvodnji hrane, njihovu funkciji u prehrambenom proizvodu kao i zakonsku regulativu i trendove u primjeni aditiva. Razumjeti učinke aditiva na zdravlje čovjeka. |
Sadržaj predmeta: | Aditivi u hrani. Zašto se aditivi dodaju u hranu? Zakonska regulativa vezana za primjenu aditiva u proizvodnji hrane (kod nas i u svijetu). Klasifikacija i fizikalno-kemijska svojstva aditiva. Reakcije sa sastojcima hrane. Trendovi u primjeni aditiva u proizvodnji hrane. |
Ishodi učenja: kompetencije, znanje, vještine koje predmet razvija: | 1. Utvrditi aditive u hrani. |
ECTS bodovi | 6 |
Predavanja | 20 |
Seminari (IS) | 5 |
Vježbe (E) | 0 |
Ukupno | 25 |
Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: | Da bi uspješno savladao ciljeve ovog predmeta student treba redovito pohađati nastavu, aktivno sudjelovati u seminarima, pratiti literaturu iz područja i pripremiti prezentaciju. |
Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: (napomene) | |
Praćenje i ocjenjivanje studenata (označiti masnim tiskom samo relevantne kategorije) | Pohađanje nastave, Aktivnosti u nastavi, Obvezan seminarski rad |
Način ocjenjivanja: | Usmeni ispit, Esej/Seminar |
Obvezna literatura: | 1. W. Baltes: Lebensmittelchemie. Springer Verlag, Berlin, Heidelberg, New York. 2000. |
Dopunska (preporučena) literatura: | 1. Robert L. Smith, Samuel M. Cohen, John Doull, Victor J. Feron, Jay I. Goodman, Lawrence J. Marnett, Ian C. Munro, Philip S. Portoghese, William J. Waddell, Bernard M. Wagner and Timothy B. Adams Criteria for the safety evaluation of flavoring substances: The Expert Panel of the Flavor and Extract Manufacturers Association. Food and Chemical Toxicology, 2005;43:1141-1177 |
Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe (evaluacija): | Provjera razumijevanja dobivenih informacija, načina prezentacije i opsega usvojenog gradiva korištenjem upitnika na kraju predavanja predmeta. |