| Šifra: | 2111 | 
| Naziv Predmeta: | Biomolekule u hrani | 
| Studijski program: | Molekularne bioznanosti | 
| Modul: | Znanost o materijalima i nove tehnologije | 
| Nositelj predmeta: | Prof.dr.sc. Dajana Gašo Sokač  | 
| Ustanova nositelja predmeta: | Prehrambeno – tehnološki fakultet Osijek  | 
| Suradnici – izvoditelji: | Izv.prof.dr.sc. Vesna Rastija  | 
| Status predmeta: | Izborni kolegij | 
| Godina u kojoj se predmet predaje: | I. godina | 
| Semestar u kojem se predmet predaje: | II. semestar | 
| Cilj predmeta: | Upoznati važne bioaktivne spojeve u hrani, njihovo fiziološko djelovanje kao i moguće interakcije.  | 
| Sadržaj predmeta: | Uvod. Reakcije između pojedinih sastojaka hrane (ugljikohidrata, proteina, lipida). Biološka uloga pojedinih aktivnih molekula (fitokemikalija) u hrani. Biodostupnost nekih skupina spojeva (polifenoli, terpenoidi, hidrokoloidi, glukozinolati, fosfolipidi, vitamini). Novi pristup u korištenju biomolekula u hrani – funkcionalna hrana.  | 
| Ishodi učenja: kompetencije, znanje, vještine koje predmet razvija: | 1.	Objasniti strukturu i funkcijske skupine biološki aktivnih spojeva  kao i njihovu ulogu u hrani.  | 
| ECTS bodovi | 6 | 
| Predavanja | 20 | 
| Seminari (IS) | 5 | 
| Vježbe (E) | 0 | 
| Ukupno | 25 | 
| Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: | Studenti su obvezni prisustvovati predavanjima ili konzultacijama, te prezentaciji u sklopu seminara.  | 
| Način izvođenja nastave i usvajanja znanja: (napomene) | |
| Praćenje i ocjenjivanje studenata (označiti masnim tiskom samo relevantne kategorije) | Pohađanje nastave, Aktivnosti u nastavi, Obvezan seminarski rad | 
| Način ocjenjivanja: | Usmeni ispit, Esej/Seminar | 
| Obvezna literatura: | H.D.W. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Food  Chemistry. SpringerVerlag, Berlin, 2004.  | 
| Dopunska (preporučena) literatura: | C.A. Rice-Evans, L. Packer, Flavonoids in Health and Disease, Marcel Dekker, Inc, New York, 2003.  | 
| Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe (evaluacija): | Uspješnost kolegija će evaluirati svake godine zajedničko stručno povjerenstvo Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na temelju uspjeha na ispitu i anketa.  |