Održana Ljetna škola „Dubrovnik Summer School on Molecular Biosciences in Medicine“

Ljetna škola „Dubrovnik Summer School on Molecular Biosciences in Medicine“ održana je od 11. do 14. rujna u Dubrovniku. Ljetnu školu pohađali su mladi liječnici i studenti doktorskog studija „Molekularne bioznanosti“ Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a ostvaruje se u suradnji s dubrovačkim sveučilištem i Institutom „Ruđer Bošković“.

Predavanja je održalo devet vrhunskih svjetskih znanstvenika iz Hrvatske, Austrije, Italije, Francuske i Japana koji su objavili više od 2.000 znanstvenih radova citiranih više od 100.000 puta, te su gotovo svi uvršteni među 1% vodećih u svijetu. Teme predavanja uključuju gotovo sva područja molekularne biomedicine, s naglaskom na suvremene teorijske i analitičke pristupe najnovijim spoznajama o bolestima vezanim uz starenje i stres, kao što su bolesti srca i krvnih žila, upalne, degenerativne i metaboličke bolesti, te posebice rak, ali i COVID-19.

U petak 15. rujna međunarodni simpozij o oksidacijskom stresu je bio usmjeren prema vrlo specifičnim i manje poznatim područjima ovog vrlo popularnog područja interdisciplinarnih znanosti. Obuhvaćajući predavanja o masnoćama i njihovoj oksidaciji tijekom stresa i bolesti, te o gotovo nepoznatim mogućnostima modifikacije za život važnih molekula tijekom oksidacijskog stresa i sprječavanju štetnih procesa pomoću selena, ova znanstvena događanja su jedinstvena u svjetskim razmjerima, a upotpunio ih je koncert gudačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra u suradnji s mladom sopranisticom Muzičke akademije iz Zagreba i uz potporu Lige protiv raka Dubrovnik.

Čestitamo na sudjelovanju nastavnicima i studentima interdisciplinarnog doktorskog studija Molekularne bioznanosti koji su imali priliku za neprocjenjivu razmjenu znanja i iskustva iz ovog područja znanosti, ali i za međusobno bolje povezivanje i ostvarivanje, kako međusobne, tako i suradnje s gostujućim znanstvenicima.

Više iz medija:

https://dubrovackiportal.hr/grad/video-konferencija-o-medicinskoj-bioznanosti-u-dubrovniku-predstavljeni-rezultati-istrazivanja-covid-a/

https://www.youtube.com/watch?v=spP1qppKtLg

https://www.unidu.hr/ljetna-skola-na-kojoj-sudjeluju-vrhunski-svjetski-znanstvenici/

https://mojfaks.dnevnik.hr/clanak/akademska-cetvrt/ljetna-skola-zdubrovnik-summer-school-on-molecular-biosciences-in-medicine-odrzat-ce-se-od-11-do-14-rujna-u-prostorima-studentskog-doma—801531.html